India Dans Festival + Satyagraha on tour

Korzo viert ieder jaar in oktober twee weken lang de rijke Indiase dans en cultuur tijdens het India Dans Festival. Van Kathak tot urban en van Bharatanatyam tot aan moderne dans; Korzo is het podium voor toonaangevende en beginnende talenten. In de intieme ambiance van het Korzo theater worden inspirerende optredens van grote internationale artiesten afgewisseld met verfrissende, moderne in-house producties. Ook is er plek voor de lokale danscommunity om elkaar te ontmoeten, werk te presenteren en workshops te volgen.

Door het unieke signatuur en de groeiende belangstelling van artiesten, publiek en pers is het festival een van de belangrijkste Europese manifestaties voor Indiase dans. Korzo laat zien dat niet-westerse klassieke dans ook hier van betekenis is en presenteert daarnaast dansers met een eigentijdse visie op de danskunst. Dankzij de laagdrempeligheid weet een breed publiek het festival te vinden en kunnen bezoekers genieten van  topvoorstellingen, lezingen, films en workshops.

De 8e editie vond plaats van 19 oktober t/m 3 november 2018.

Hierin deed ik de productie van ‘Nirvana’

43493481_1834880423274578_2093417830878806016_oKlassiek Kathak programma toont de weg naar verlossing

In 2013 kwamen ze voor het eerst naar Den Haag als artist-in-residence. De jaren daarop toonden ze nieuwe klassieke dansen, moderne creaties, feel good drama’s en vormden ze de rode dansdraad in de opera Satyagraha. Het charismatische Kathakduo Hari & Chethana stal de harten van velen met hun daverende voeten en wervelende kostuums. Tijdens het festival presenteren ze Nirvana, een klassiek Kathak programma waarin ze hun veelzijdigheid tonen. Volgens de Indiase filosofie wordt men geboren om de ziel te bevrijden. Pas wanneer je als mens het pad van gerechtigheid volgt en al het wereldse kunt loslaten, kun je deze ultieme staat van verlossing (nirvana) bereiken.

concept & choreografie Hari & Chethana | performers HariChethana HariSirishaIndu Panday

Daarnaast deed ik de productie van Satyagraha on tour:

De monumentale opera Satyagraha van de wereldberoemde componist Philip Glass is geïnspireerd op Mahatma Gandhi’s filosofie van geweldloos verzet. De opera is niet vaak opgevoerd, maar wordt beschouwd als een sleutelwerk in het oeuvre van de componist. Satyagraha is ook de opera waarin de invloed van de Indiase muziek zich in het werk van Glass het duidelijkst manifesteert. De componist gaf persoonlijk toestemming aan Korzo producties en Kwekers in de kunst om zijn opera uit te voeren in een nieuwe enscenering met Indiase moderne dans. Zestig koorzangers uit de klassieke en Indiase muziek, operazangers, Indiase dansers, moderne dansers en musici brengen deze muzikale happening op tournee

Satyagraha betekent letterlijk “truth force”. De opera wordt gezongen in het Sanskriet, heeft geen doorlopend verhaal en is opgebouwd uit drie aktes. Elk van de drie delen staat voor een periode waarin oorlog en geweld heerst. Waar in Akte 1 de oproep tot geweld en de gevolgen voelbaar worden, staat in Akte 2 het antwoord op de zinloosheid en vernietigende kracht van geweld centraal. Akte 3 verwijst terug naar Akte 1 en roept de vraag op hoe de eindeloze cyclus van geweld te keren is. De goden zwijgen. De mens zelf moet de hoop op een nieuw begin vanuit zijn eigen overtuiging tot leven brengen.

componist Philip Glass | dirigent Rick Schoonbeek | regie Leo Spreksel | leiding Theaterkoor Dario Fo Rick SchoonbeekBoudewijn Ruigrok | leiding Zangam koor Samhita Mundkur | choreografie Akte 1 Revanta Sarabhai | repetitor Akte 1 Jolanda Boejharat | choreografie Akte 2 Kalpana Raghuraman | choreografie Akte 3 Shailesh Bahoran | lichtontwerp & visuals Peter Lemmens | productie Mirjam Zwanenburg | muziek © Dunvagen Music Publishing, New York / Albersen Verhuur B.V., ’s-Gravenhage

Satyagraha is een coproductie van Korzo producties en Kwekers in de kunst en is financieel mogelijk gemaakt met de steun van donateurs, VSB Fonds, Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Fonds Cultuurparticipatie, Prins Bernard Cultuurfonds en de Cultuurschakel.