Collectief Het Paradijs – Paradijsvertraging

De succesvolle afstudeervoorstelling Paradijsvertraging van
Collectief Het Paradijs, in samenwerking met Ko van den Bosch

In een ondergrondse bunker zijn de zaden van de wereld opgeslagen. Na een niet nader omschreven ramp, meldt een groepje idealisten zich om de zaden weer op te kweken en zodoende een nieuw begin te maken voor de mensheid. Maar de groep vergeet al snel de beschaving waar ze uit voortkwam en ontwikkelt in rap tempo een eigen vorm van stompzinnigheid. Als het laatste licht door kortsluiting uitvalt kan niemand zich meer herinneren hoe het weer aan moet.

Paradijsvertraging gaat over het falen van onze ideologieën. Vanuit allerlei denkbeelden worden handvatten bedacht om het leven dragelijker te maken. Maar vaak genoeg maken al deze verzinsels het leven helemaal niet makkelijker. Paradijsvertraging gaat over onze tijdsgeest, over onze persoonlijke en maatschappelijke ideologieën en de twijfel en angst die daarmee gepaard gaan. Want hoe gaan we in hemelsnaam om met de waan van de dag? En wat als we al onze denkbeelden laten varen? Wat blijft er dan nog van ons over?

Collectief Het Paradijs vond elkaar tijdens de Mime Opleiding waar ze in juni 2018 gezamenlijk afstudeerden. Ko van den Bosch regisseerde de acht mannen en een vrouw. Hoe verschillend de afzonderlijke leden ook zijn, zij stuwen elkaar onzelfzuchtig omhoog; zich constant bewust van de aanwezigheid van de ander. Ze rijgen humor en tragiek aan elkaar, nemen de tijdsgeest op de hak en zetten hun hele hebben en houwen in voor eenzelfde doel: een verhaal vertellen en er alles uithalen wat erin zit. De voorstelling maakte zoveel indruk dat een reprise niet uit kon blijven.

Spel/concept/productie/vormgeving Jurriaan de Vos, Jasper Koopmans, Hali Neto, Sue-Ann Bel, Ivar Schutte, Santino Slootweg, Luuk Weers, Len Pillen, Vincent van Woerkom
Regie Ko van den Bosch
Fotografie Bart Grietens
Grafische vormgeving
Vincent van Woerkom
Productie Mirjam Zwanenburg

Marketing Lonneke van Eeden
Z
akelijke leiding Karin van den Berg
Tourneeplanning Theaterzaken Via Rudolphi
Met heel veel dank aan  Academie voor Theater en Dans, André Veltkamp Beurs, Paul Bruinsma, Geert Oddens, Huib Folmer, Janiek Bouman, Floor Offner, Malou Gorter

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Stichting Melanie, Pieter Bastiaan Fonds.Paradijsvertraging is een coproductie tussen Collectief Het Paradijs, Golden Palace en Feikes Huis.

Helaas door Covid-19 is de tour vertraagd, eind september 2020 komt het in een kleine vorm terug in een loods in Amsterdam.